Waarschuwt na meting en analyse automatisch wanneer de kans op gladheid toeneemt

GMS | Gladheid Meld Systeem

Wanneer de temperaturen dalen, neemt de alertheid van de wegbeheerder toe. Speculeren over waar en wanneer het glad wordt is gelukkig niet nodig: met GMS weet u dat precies!

Door de koppeling tussen de geavanceerde sensoren in en rondom het wegdek en uw online dashboard, hebben u en uw leveranciers alle benodigde informatie eenvoudig én realtime tot de beschikking. Door alarmgrenzen en notificaties in te stellen, blijft u bovendien op de hoogte van veranderende situaties én heeft u met één klik op de knop inzicht in (het verloop van) uw strooiacties. Wij doen er alles aan om een compleet en overzichtelijk beeld van de gladheid van uw wegennet te tonen. Zo kunnen wegbeheerders met de juiste informatie, middelen én op het juiste moment de beslissing maken om te strooien. Dat komt niet alleen de veiligheid ten goede, maar zorgt ook voor een efficiëntieslag in het verbruik van middelen en tijd.

Voorspellingsdata: in één oogopslag duidelijk

Het GMS biedt veel inzicht in de actuele meetwaarden en voorspellingsdata van (externe) weerbureaus, zowel visueel als numeriek. De Winter-Controle webapplicatie toont indien gewenst alle type meteogegevens. Dat geldt voor de data van weerbureaus waarmee u wenst samen te werken, maar ook gratis beschikbare meteogegevens. Wilt u alle meetstations en hun alarmstatus in één kaart zien of waardes vergelijken? Dat kan hier. Kies zelf voor de weergave in een tabel, grafiek of kaart en download deze als Excel-, jpg- of PDF-bestand. Kleurcodes vertellen snel op welke punten de kans op gladheid aanwezig is, want data is data, maar voor de één makkelijker te lezen dan voor de ander! Visuele presentaties geven daarom op heldere wijze inzicht in de waarden, verbanden en risico’s.

Notificaties: altijd snel op de hoogte

Informatie en communicatie zijn belangrijker dan ooit, zeker bij onderwerpen als gladheidbestrijding. Logischerwijs werken wij met notificaties: dit is met name van belang wanneer u belangrijke informatie met coördinatoren en weggebruikers wilt delen. GMS biedt de mogelijkheid elke actie of verandering per mobiel of via social media als Twitter te verspreiden.

GMS – de voordelen

  • emperatuurontwikkeling (daling) is snel en makkelijk waarneembaar
  • Inzicht in de situatie ter plaatse, met plattegronden van alle meetstations en de actuele waarden van de verschillende sensoren
  • Strooien op het juiste moment, met de juiste middelen
  • Voorkomen van overbodige strooiacties
  • Kostenbesparing in middelen en tijd
  • Snelle communicatie en notificatie door koppeling met social media

GMS – de voordelen

De meetstations, sensoren én plaatsing ervan zijn van groot belang in de gladheidbeheersing van wegen. Voorafgaand aan de plaatsing van het GMS, wordt de juiste plek bepaald aan de hand van een infraroodmeting van uw wegennet. Zo wordt duidelijk waar de kans op gladheid het grootst is, zoals bij bruggen, viaducten, tunnels en schaduwrijke omgevingen binnen uw wegennet. Hier installeren we sensoren in elk type wegdek, van asfalt tot klinkers. Deze meten de wegdektemperatuur, wegvochtigheid, de temperatuur ónder het wegdek en de geleidbaarheid ervan en geven dit door aan het meetstation. Deze is bovendien uitgerust met sensoren die luchtvochtigheid en neerslag meten. Het meetstation communiceert elke vijf minuten met de BG Engineering servers, die de meetwaarden verwerken tot alarmeringsinformatie. Een extern weerbureau levert indien gewenst op maat voorspellingsdata en advies. Voilà: een compleet beeld van de wegdeksituatie in het GMS is het resultaat! 

Extra opties: wegdekcamera of windmolen

Heeft u een meetstation van een andere leverancier? Ook dan kunnen wij de data verwerken en tonen in onze Winter-Controle webapplicatie. Ook zijn er uitbreidingsmogelijkheden, voor meer inzicht. Optioneel kan het meetstation uitgerust worden met een mistmeter en/of wegdekcamera, zodat er ook letterlijk zicht is op de weg. Een kosteneffectieve oplossing voor meer inzicht is de koppeling van meerdere draadloze sensor-clusters aan het meetstation. Meetstations zijn standaard aangesloten op het stroomvoorzieningsnet en voorzien van een accu, zodat het station blijft functioneren in geval van spanningsonderbreking. Als er geen aansluiting op het stroomnet gewenst of mogelijk is, is de plaatsing van een zonnepaneel of windmolen een alternatief.